De unde acest obicei de împodobire a bradului? V-aţi întrebat vreodată cine este în spatele acestei tradiţii? Ei bine, dacă nu, o să aflaţi acum.
În Evul Mediu oamenii împodobeau bradul nu cu ocazia Crăciunului, ci mai degrabă ca cea a Anului Nou, în provincii precum Alsacia şi Lorena. Aceasta tradiţii vine din Occident, de la popoarele germanice, iar de aici se extinde mai departe în Franţa, Spania, Italia şi Elveţia. Şi astfel acesta a intrat în taditia creştină.
În Orient apare prin intermediul catolicismului. În Rusia europeană, Ajunul Crăciunului nu era sărbătorit acasă, unde era cald şi bine, ci în pădurile de brazi, de unde alegeau cel mai mare şi mai frumos brad pe care îl împodobeau cu lumânări aprinse, jucării, bomboane, etc.
Nordicii îşi împodobeau şi ei casele cu frunze de brad şi de vâsc, de unde este foarte probabil să se fi tras această tradiţie.
Odată cu Primul Război Mondial s-a răspândit pe întregul teritoriu al Germaniei bradul împodobit ca pom de Crăciun, înainte acest obisei întâlnindu-se doar în unele oraşe ale Germaniei secolului XIX.
Obiceiurile moderne încep din sec. 16, în Germania. Biserica menţionează primul pom de Crăciun la Catedrala din Strasburg, în 1539, iar în 1570 o cronică din Bremen menţionează primul pom împodobit cu nuci, cadouri, dulciuri şi elemente decorative din hârtie. Se spune că Martin Luther îşi decorase de asemenea un pom de Crăciun în casă, pentru a simboliza strălucirea stelelor pe cer în noapte.
Odată cu evoluţia etnografică a poporului român, bradul a căpătat din ce în ce mai multe înţelesuri, precum cel de "arbore de judecată", "arbore de pomană", "arbore fertilizator" sau "stâlp de arminden".
Ridicarea şi dărâmarea pomului de Crăciun se face la anumite date specifice fiecărei zone. În Europa, pomul de Crăciun era împodobit la început la 21 decembrie, solstiţiul de iarnă şi data renaşterii zeului Soarelui, Mithras. Creştinismul a modificat această dată la 25 decembrie, data naşterii lui Iisus.
Confort tradiţiei pomul de Crăciun era despodobit la douăsprezece noaptea, în 6 ianuarie. Un brad încă împodobit după această dată se considera că fiind un element care aduce ghinionul în casele oamenilor.
Odată cu trecerea timpului, oamenii au început să renunţe la împodobirea unui brad natural, înlocuindu-l pe acesta cu unu artificial, fiind mai uşor de întreţinuţi şi mai ieftini. Nu după mult timp, în 1958, au apărut brazii metalici.
Şi uite ca tradiţia împodobirii bradului a rămas peste secole, chiar dacă primul brad împodobit nu a fost un simbol al Crăciunului, a naşterii Domnului.
Roxana Muresan
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu