luni, 28 decembrie 2009

Craciunul

Probabil fiecare dintre noi avem amintiri frumoase legate de copilarie, un capitol important al acestei perioade fiind reprezentat de magia Craciunului. Bradul impodobit, prajiturile mamei, lumina lumanarilor si emotiile fiecarui copil, asteptandu-l pe Mosul, sunt prezente in casele oamenilor an de an. Cu totii stim ca luna decembrie este asociata cu o luna a darurilor, noaptea de 24 spre 25 a acestei luni fiind cea mai asteptata, mai ales de catre cei mici. Acest lucru se remarca în entuziasmul cu care se fac pregatirile pentru aceasta sarbatoare. Personajul preferat al copiilor, infatisat de un batranel simpatic, rumen in obraji, cu burtica prietenoasa si cu o barba lunga si alba, poarta numele de Mos Craciun. In viziunea initiala, Mosul nostru purta un costum rosu cu nasturi negri. Vinovata de pletele albe este o faimoasa companie de bauturi racoritoare. Se pare ca versiunea Mosului care a ramas imprimata in mintea noastra este cea propusa de aceasta companie.
Bineinteles ca aceasta perioada este insotita de numeroase traditii. Sărbătoarea este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Acestea, precum şi obiceiurile lor sunt prezente şi la alte popoare, şi s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării.
Chiar daca sunt diferit pregatite , Sărbătorile iernii sunt printre singurele care unesc creştinii din întreaga lume. Aţi fost vreodată curioşi să aflaţi cum petrec alţi creştini din culturi îndepărtate aceste momente?
Pentru creştinii din Alaska, Moş Crăciun vine tot pe 25 decembrie. Se fac vizite, se împarte mâncare, se decorează casele cu instalaţii de lumini şi se merge la colindat. Grupurile de colindători primesc, de la gazde, prăjituri, gogoşi, bucăţele de somon afumat, plăcinte de peşte sau dulciuri. De obicei, copii mai mici din aceste grupuri duc o stea colorată, montată în vârful unui băţ cât mai lung, pentru a fi văzuţi de la depărtare. În Jamaica, avem de-a face cu "un Craciun pe ritm de raggae". Colindele, chiar şi cele clasice sunt adaptate stilului jamaican. In Noua Zeelanda, temperaturile ridicate schimbă obiceiurile de sărbători. Crăciunul este combinat cu vacanţa de vară, iar familiile obişnuiesc să plece la plajă. Personajul cel mai iubit de copii este Tata Crăciun, îmbrăcat în haina roşie. În ultimii 30 de ani acesta a început să fie cunoscut sub numele de Moş Crăciun şi seamănă tot mai mult cu varianta americană a personajului.
Asa ca indiferent de locul in care ne aflam, daca spunem "Feliz Navidad" sau "Craciun Fericit", important este sa privim dincolo de cuvinte si sa petrecem aceasta minunata perioada a anului alaturi de cei dragi. Sarbatori fericite!

Cora Olaru

0 comentarii:

 
toate drepturile asupra textelor sunt rezervate exclusiv autorilor acestora